Pashavorm
väike- 400 g ja h 15 cm
suur – 800g ja h 17cm
Pasha on õigeusumaade ülestõusmispühadeks, kohupiimast ja lisakoostisainetest valmistatav püramiidja kujuga magus ja rammus pühaderoog.
Klassikalist pashat valmistatakse erilises, nikerdatud kaunistustega puust pashavormis. Traditsioonilise pashavormi külgedel olevad ja pasha pinnale üle kanduvad kirikuslaavikeelsed algustähed “XB” tähendavad “Hristos voskrese!” (‘Kristus on üles tõusnud!’).
Lillede motiiv pashavormil tähistab kevade ja uue elu algust.
Retsept:
100 g pehmet võid
1 dl suhkrut
500 g toasooja kohupiima
1-2 sl sidrunimahla
1 muna soovi korral
1 tl kvaliteetset vanilliekstrakti
0.5 dl hakitud pistaatsiapähkleid
100 g kuivatatud jõhvikaid
2 dl 35% rõõska koort
Valmistamine
Vahusta pehme või suhkruga kreemjaks. Lisa toasoe ja eelnevalt läbi mikserdatud kohupiim, muna ja maitseained. Sega õrnalt juurde vahustatud rõõsk koor.
Tõsta segu marliga vooderdatud pashavormi nõrguma, pane soovi korral peale surutis. Hoia jahedas.
Järgmisel päeval kummuta pasha vaagnale, eemalda marli ja kaunista nt füüsalite ja pistaatsiapähklipuruga.
Nipid ja soovitused:
- LOOMULIKULT võib pashale lisada ka rosinaid (heledaid või tumedaid, suuri või väikeseid – peaasi, et seemneteta), tükeldatud kuivatatud aprikoose, sidruni- või apelsinisukaadi ja muid pähkleid (mandlilaastud jms).